Na glasačkom listiću za lokalne izbore u Kragujevcu 17. decembra građani će moći da biraju između 12 opcija, međutim, po svemu sudeći potencijalnih kandidata za gradonačelnika šumadijske prestonice ima više nego što je izbornih lista.

Broj potencijalnih kandidata veći je od broja izbornih lista zbog činjenice da dve koalicije, koje na lokalnoj političkoj sceni figuriraju kao najjači oponenti, nisu eksplicitno istakle svog favorita za fotelju prvog čoveka grada na Lepenici.

Nikola Dašić, poverenik kragujevačkog odbora Srpske napredne stranke je na startu kampanje predstavljajući koaliciju za lokalne izbore rekao da „bilo ko od onih koji će se naći na prvih 20 mesta naprednjačke liste za lokalne izbore imaju kvalitet da  preuzmu mesto prvog čoveka grada na Lepenici“.

Lokalnu listu „Aleksandar Vučić - Kragujevac ne sme da stane“, inače, predvodi dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Na drugom mestu je dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac, dok se Nikola Dašić, donedavni gradonačelnik, sada rukovodilac privremenog organa Kragujevca nalazi tek na trećem mestu.

Doduše, ako je suditi po tome ko je najistaknutiji naprednjački funkcioner u kampanji Dašić pretenduje da zadrži poziciju na kojoj je bio prethodne četiri godine.

Slična situacija je kada je u pitanju opoziciona koalicija okupljena na listi „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”, koju čine Stranka slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Pokret obnove kraljevine Srbije, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Nova demokratska stranka Srbije.

Ni oni, iako je izborna kampanja u punom jeku, nisu jasno istakli ko je njihov kandidat za gradonačelnika Kragujevca.

Ovu listu predvodi nesumnjivo jedan od najpoznatijih i najiskusnijih kragujevačkih političara, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Drugi na listi je Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde koja je stožer okupljanja ove koalicija i glavni organizator protesta Srbija protiv nasilja.

Treći je pak, dr Predrag Delić, šef lokalnog odbora Narodnog pokreta Srbije Miroslava Mikija Aleksića, koji se takođe dobro kotira kod opozicionih birača.

Ko je kandidat za gradonačelnika nije do kraja jasno ni kada je u pitanju lista „Pokret Kragujevac prestonica – Srbija kraljevina – Ruska stranka”.

Nosilac liste je Saša Radisavljević, predsednik Gradskog odbora Ruske stranke, a drugi na listi je Mirko Čikiriz, diplomirani pravnik, donedavni pomoćnik gradonačelnika.

Ostale stranke i pokreti koji će učestvovati na lokalnim izborima su pak jasno istakle svoj kandidate, po pravilu su to nosici ili ljudi čja se imena nalaze na prvom mestu lista.

Ko su kandidati za prvog čoveka Kragujevca nema nikakve sumnje kada su u pitanju 4 lokalne liste.

Lista koalicije koju čine Zajedno, SRCE - Zdravko Ponoš, Ekološki ustanak – Ćuta, Zeleno - levi front, Šumadijska regija zove se „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić”, te će ovaj mladi opozicioni političar iz Kragujevca biti i kandidat za gradonačelnika.

Ista situacije je i kada su u pitanju liste „Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga“, „Slađan Rakić - Kragujevačka inicijativa - Pokret volim selo svoje - Eko park“, „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka“, „Boris Kovačević Šuma - Moj svet Kragujevac - Šumadijski blok 21 - Crnogorska partija“, koje predvode poznati lokalni političari.

Iako se iz naziva to ne vidi, još prilikom predaje lista ko će biti njihov kandidat za prvog čoveka grada na Lepenici istakle su i ostale stranke i pokreti koji će nastupiti na lokalnim izborima u Kragujevcu.

Kandidat za gradonačelnika liste „Ivica Dačić - Premijer Srbije“ je Ivica Momčilović, šef lokalnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Mr Đorđe Kosanić, šef lokalnog odbora Jedinstvene Srbije, kandidat je za gradonačelnika liste „Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma“.

Koaliciona lista „Milica Đurđević Stamenkovski-Boško Obradović-Nacionalno okupljanje-Državotvorna snaga“ kao kandidata ističe profesorku Nadu Petrović.

Prvi na manjinskoj listi „Kragujevac - Jako i hrabro”, stranke nacionalne manjine „Jaka Srbija - Silne Srbsko manjina“ je Đorđe Petrović, diplomirani menadžer.

Ko će naredne godine sedeti na mestu prvog čoveka grada na Lepenici, znaće se se tek kada bude konstituisana lokalna skupština, pošto će, prema važećem izbornom zakonu, gradonačelnika birati odbornici.