Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca biće održana u utorak, 13. februara. Kako je najavljeno sednice će početi u 10 sati.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice biće verifikacija, odnosno potvrđivanje mandata odbornika, a biće izabran i novi predsednik i postavljen sekretar Skupštine grada Kragujevca.

Predsednik skupštine bira se na predlog najmanje trećine saziva, iz redova gradskih odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika skupštine opštine. Sekretar skupštine se pak postavlja na predlog predsednika skupštine.

Ako je suditi po dnevnom redu Kragujevčani će sačekati na izbor gradonačelnika i gradskog veća, mada gotovo je izvesno da će odbborničku većinu činiti Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i pokret 300 Kragujevčana.

SSP i 300 Kragujevčana nisu se oglasili na ponudu opozicionih stranaka da formiraju gradsku vlast, a da Ivica Momčilović, prvi čovek kragujevačkog SPS-a, bude gradonačelnik.

Ovaj predlog SPS-u i 300 Kragujevčana uputile su pre mesec dana predstavnici lista Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje, Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić, Za Kragujevac – Znamo se – Dr Miroslav Stojanović Džiga i Boris Kovačevič Šuma – Moj svet Kragujevac, koje ujedinjene imaju 36 odbornika za gradski parlament. (Vidi LINK).

Inače, na lokalnim izborima u Kragujevcu održanim 17. decembra prošle godine cenzus je prešlo 10 lista. Da podsetimo, Skupština grada Kragujevca ima 87 odbornika.

Najveći broj glasova, ali i mandata u skupštini osvojila je lista Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane.

Rezultate lokalnih izbora u Kragujevcu možete pronaći na ovom LINK-u.