Na kragujevačkim pijacama Aerodrom i Centra, Institut za javno zdravlje Kragujevac, je za jun uradio analize povrća i mlečnih proizvoda.

Na pijaci Centar sprovedena je kontrola hemijske ispravnosti paradajza i krastavaca radi otkrivanja prisustva pesticida i teških metala. Analizom je utvrđeno da su uzorkovani proizvodi ispravni i zdravstveno bezbedni za ishranu.

Na pijaci Aerodrom kontrolisana je mikrobiološka ispravnost sira i kajmaka. Rezultati laboratorijskih ispitivanja su pokazali da su svi uzorci sira ispravni, a da je kod jednog uzorka kajmaka otkrivena mikrobiološka neispravnost. Prodavcu ove namirnice zabranjena je prodaja na pijacama i predložene su mere poboljšanja higijene u svim fazama - pripreme, obrade, čuvanja i distribucije hrane.

Takođe, u cilju kontrole poštovanja mera dobre higijenske prakse u toku prodaje mlečnih proizvoda, uzeti su brisevi sa radnih površina rashladnih vitrina radi kontrole prisustva štetnih mikroorganizama. Rezultati ispitivanja su pokazali da se u objektima pijace primenjuju dobri higijenski principi.