Vlasnici stanova, kao i vlasnici kuća na periferiji Kragujevca dogodine mogu da očekuju veći porez na imovinu, dok će porez na kuće u ekstra i prvoj zoni biti manji. Nešto veći porez plaćaće se i na garaže, kao i na poslovni prostror u ekstra i prvoj zoni, a manji račun za porez stizaće vlasnicima poslovnog prostora u drugoj zoni.

Stopa poreza na imovinu fizičkih lica u Kragujevcu ostala je nepromenjena i iznosi 0,4 odsto. Ono što se promenilo u odnosu na prethodnu godinu je prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti, te će zbog toga, neki iduće godine porez platiti više, a neki manje, nego 2021. godine.

Primera radi, za porez na kuću od 100 kvadrata koja se nalazi u ekstra zoni ove godine je, ukoliko se vlasnik nalazi na toj adresi, bilo potrebno izdvojiti 7.509 dinara. Porez za ovakvu kuću naredne godine će biti manji za 2.395 dinara, odnosno iznosiće 5.114 dinara.

Isti će biti i iznos poreza za kuće u prvoj zoni istih karakteristika (građena 1971. godine, vlasnik u njoj stanuje), donosno važiće umanjenje od 799 dinara.

Vlasnici kuća na periferiji će pak dobiti veći račun i to za od 178 do 333 dinara. 

Za stan od 55 kvadrata u ekstra zoni porez će biti za 661 dinar veći nego ove godine, odnosno iznosiće 7.918 dinara.  Porez će biti veći u odnosu na ovogodišnji i za stanove u prvoj (za 600 dinara) i drugoj zoni (za 476 dinara).

Utvrđivanje poreza na imovinu vrši se shodno Zakonu o porezu na imovinu koji definiše elemente za obračun, kao i metodologuju obračuna. Osnovni elementi su vrednost nepokretnosti i poreska stopa. Pored toga postoje i faktori kao što su godina izgradnje nepokretnosti, odnosno stepen amortizovanosti, a za kuće i stanove uzima se u obzir da li korisnik ima prijavljen boravak na adresi nepokretnosti ili ne. Ukoliko ima ostvaruje se poreski kredit u iznosu od 50 procenata, odnosno za toliko se umanjuje poresko opterećenje.

Na poslednjoj sednici Skupština grada usvojena je odluka kojom su prosečne cene kvadratnog metra promenjene.

- Po zakonu o porezu na imovinu to je nešto što lokalne samouprave rade svake godine. Obaveza lokalne samouprave je da do kraja novembra donese odluku o utvrđivanju cena kvadratnog metra nepokretnosti. To se radi na osnovu sagledavanja ugovora o prometu nepokretnosti koji su sklopljeni u prethodnih godinu dana. U ovom slučaju od 1. oktobra prošle godine zaključno sa 30. septembrom ove godine, objašnjava Nenad Stanišić, član gradskog veća za finansije.

U ovom periodu na terotoriji Kragujevca sklopljeno je oko 1.600 ugovora o prometu nepokretnosti. Na osnovu tih ugovora određene su prosečne cene nepokretnosti po zonama u našem gradu.

- To praktično znači da su prosečne cene kvadrata nepokretnosti utvrđene na osnovu tržišnih kretanja. Na njih ne može uticati ni lokalna poreska administracija, ni Gradsko veće, pa ni sama skupština. One se samo potvrđuju na osnovu odluke navedenih organa, kaže Stanišić.

Inače, stopa poreza na imovinu za fizička lica od 1. januara 2020. godine povećana je sa 0,3 na 0,4 posto, čime je porez koji plaćaju građani pre dve godine uvećan za 33 odsto. Ovo je doprinelo da suma koja se svake godine sliva u gradski budžet bude veća, ali je iznos koji dolazi u gradsku kasu uvećan i zahvaljujući većem obuhvatu nepokretnosti na koji se porez naplaćuje.

Po Stanišićevim rečima od 2020. u poresku evidenciju uvedeno je milion novih kvadrata i to kroz 18.000 novopopisanih objekata za koje se nije plaćao porez.

Da podsetimo, Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Kragujevcu zahtevao je nedavno da lokalna vlast promeni odluku o povećanju poreza na imovinu, kojom će dodatno biti opterećeni budžeti Kragujevčana. (Vidi LINK)

Kuda ide novac od poreza na imovinu Kragujevčana

Porezi, među kojima je i porez na imovinu, spadaju u jedan od značajnijih izvora prihoda za gradski budžet. Čak 65 odsto sredstava u lokalnom budžetu grada Kragujevca za ovu godinu, predstavlja novac od različitih poreza koji plaćaju građani i privreda. Od 9,5 milijardi dinara koje će se ove godine sliti u budžet grada Kragujevca, 1,4 milijarde je novac koji Kragujevčani uplaćuju na ime poreza na imovinu.