Grad Kragujevac ustupiće jedan od svojih lokala u naselju Stara radnička kolonija, kako bi studenti Odseka za primenjenu i likovnu umetnost Filološko umetničkog fakulteta imali gde da pohađaju nastavu.

Studenti ovog odseka su, da podsetimo, pre nekoliko meseci pokrenuli online peticiju pod nazivom „Hoćemo prostor, a ne obećanja“, tražeći da se izmeste iz neuslovnih prostorija u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“.

- Boravimo u OŠ „Đura Jakšić”, primorani da trpimo u najmanju ruku nehumane uslove! Prostorije su male, pune vlage, buba, kaplju fekalije, grejanje, struja i voda često nisu u funkciji, prozori ne mogu da se otvore, zidovi su oronuli, inventar i podovi dotrajali! Ugrožavamo svoje zdravlje svakog dana! Neki studenti imali su i alergijske reakcije. Sve su to razlozi zbog kojih tražimo bolji prostor i nećemo stati do ispunjenja zahteva, naveli su u tekstu peticije.

Zahvaljujući odluci koju je pre nekoliko dana donelo Gradsko veće nastava će za ove studente biti organizovana u prostoru od 104 kvadrata, koji se nalazi u Ulici Prvoslava Stojanovića 10A.

Prostor će FILUM-u biti ustupljen bez nadoknade.

Ovo je još jedno u nizu privremenih rešenja za fakultet koji ni dve decenije nakon osnivanja nema svoju zgradu.

U decembru 2023. godine Grad Kragujevac je, da podsetimo, ustupio ovom fakultetu na korišćenje zgradu nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović” u Kumanovskoj ulici, u centru grada.

U ovu zgradu trebalo bi da bude smeštem Odsek za muzičke umetnosti.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović rekao je prilikom potpisivanja ugovora o primopredaji zgrade nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović“  da će adaptacija ovog objekta biti finansirana od strane Ministarstva prosvete, a da će se na konačnom rešenju, izgradnji nove zgrade FILUM-a, raditi intenzivno.

Od tada do danas novih vesti po pitanju nove zgrade, koja bi prema poslednjem obećanju trebalo da bude izgrađena na lokaciji pored Ekonomskog fakulteta, nije bilo.

Ova lokacija, poslednja u nizu, odabrana je u maju 2021. godine. Ministar prosvete Branko Ružić tada je obećao da će izgradnja FILUM-a početi naredne 2022. godine.

- Izgradnja nove zgrade Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu jedan je od 15 prioritetnih projekata koja će biti finansirana sredstvima kredita Razvojne banke Saveta Evrope, kazao je ministar prosvete Branko Ružić, posle razgovora sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i saradnicima.

Iste godine grad je ustupio državi parcelu pored Ekonomskog fakulteta, na kojoj bi trebalo da bude izgrađena zgrada Filološko umetničkog fakulteta.

U januaru 2022. predstavljen je urbanistički projekat za izgradnju nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta.

Nakon toga, je praktično nastao tajac, te nije ni čudo što mnogi i ne veruju da će se ova ideja realizovati.

Priča o izgradnji zgrade FILUM-a stara je praktično koliko i ovaj fakultet. Menjale su se vlasti, ministri i obećanja.

U opticaju su bila dva placa u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta, zatim plac u Ulici Kneza Miloša, pa Dom vojske, Knežev arsenal...

Bilo je čak i predloga da se nadograde Ekonomski i Pravni fakultet, pa da se Medicinskom fakultetu da druga zgrada, a u sadašnju useli FILUM.

Inače, da podsetimo, „centrala” fakulteta nalazi se i dalje u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, a predavanja i vežbe se osim u ovoj školi odvijaju u osnovnim školama „Milutin i Draginja Todorović” i „Đura Jakšić”, na Radničkom univerzitetu, Ekonomskom, Pravnom i Fakultetu inženjerskih nauka.