U kragujevačkim osnovnim i srednjim školama u toku je organizovanje predavanja na temu prevencije HPV infekcije i imunizacije kao jednom od najefikasnijih načina za sprečavanja razvoja bolesti.

- Sve vakcine date u Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece bile su bez ikakvih nus pojava i sumnji na reakciju, a roditelji preko kol centra i drugih telefona u službama mogu da se informišu i zakažu termin za primenu HPV vakcine, rekla je dr Mirjana Ilić, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Kragujevac, najavljujući kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice”.

Naime, u Srbiji je od juna 2022. godine omogućena besplatna vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina najsavremenijom devetovalentnom HPV vakcinom protiv oboljenja koja izazivaju humani papiloma virusi. Do sada je ovu vakcinu primilo 16.282 dece, od tog broja oko 13.000 devojčica i oko 3.000 dečaka.

- Ova vakcinacija značajna je u sprečavanju širenja HPV infekcija i pojave karcinoma grlića materica po kome je naša zemlja na žalost još uvek u vrhu evropskih zemalja i po stopi obolevanja i stopi smrtnosti, rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Zahvaljujući Farmaceutskoj komori Srbije u 5 kragujevačkih apoteka građani će moći da razgovaraju s ovlašćenim farmaceutima i dobiju sve neophodne informacije vezane za HPV vakcinu.

- Finansijska sredstva su velika, ali svaki dinar uložen u prevenciju zdravstvenog stanja stanovništva stostruko se vraća kroz očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja čitave nacije, istakla je dr Gordana Damljanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE, u saradnji sa republičkim i gradskim zdravstvenim ustanovama organizovali su Dom zdravlja Kragujevac i Udruženje „Roditelj”.

Inače, pored kampanje koje organizuju u gradovima Srbije, Udruženje „Roditelj” pokrenulo je i sajt www.hpvinfo.rs preko koga roditelji mogu da se informišu oko svega što ih interesuje vezano za HPV vakcinu.