Gradska poreska uprava Kragujevca podseća poreske obveznike, da rok za plaćanje poreza na imovinu u Srbiji, za prvi kvartal ove godine, ističe 14. februara.

Građani treba da uplate akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti kvartal prošle godine, navodi se na zvaničnom sajtu ovog grada i dodaje da se redovnim plaćanjem poreza izbegavaju troškovi plaćanja kamate.

Do 14. februara bi i poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovanja, trebalo da uplate označene rate, jer će se im se u suprotnom, nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontacija, obračunavati kamata.

Da podstimo, vlasnici kuća i stanova u ekstra zoni u Kragujevcu, ove godine mogu da očekuju veće račune za godišnji porez na imovinu, dok će za one koji žive na periferiji porez biti umanjen. Stopa poreza na imovinu fizičkih lica postala je nepromenjena na 0,4 odsto. Ono što se promenilo je prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti, te će zbog toga,neki iduće godine porez platiti više, a neki manje, nego 2020. godine.

U odnosu na prethodnu godinu najviše je porasla cena kvadrata kuća u ekstra zoni 15,8 odsto. Kvadrat kuće u drugoj zoni košta 7 odsto više, a u četvrtoj zoni 3 odsto. Veće su i cene stanova u ekstra zoni 4,8 odsto i prvoj zoni 0,5 odsto. Opširnije na ovom LINK-u.