Kragujevački prosvetni radnici večeras su protestvovali u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje. Protestni skup je održan na platou ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Kako su učesnici skupa objasnili oni su se organizovali spontano putem društvenih mreža. Upravo zato okupljenima se niko nije obratio, već su imali potrebe da iskažu podršku koleginici, ali i da upute javni protest.

Kako su pojedini prosvetni radnici istakli razmišlja se i o obustavi nastave u školama, kako bi bar na taj način skrenuli pažnju nadležnih na sve probleme u prosveti.

Da podsetimo, društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako učenici jedne srednje škole u Trsteniku maltretiraju profesorku. Ovo nasilje nad prosvetnim radnicima nažalost nije usamljen slučaj.

Naime, nedavno je u Smederevskoj Palanci učenica osnovne škole napala i posekla nožem nastavnicu matematike. U Boru, 2020. profesor fizičkog je zadobio lakše povrede pošto ga je napao učenik na stepeništu škole.

U Sremskoj Mitrovici 2019. u toku nastave učenik osmog razreda fizički je napao i povredio direktora škole. U Užicu iste godine, učitelja je pretukao bivši učenik, koji je pretio i dvema profesorkama jedne srednje škole. U Beogradu je 2019. nastavnicu koja je pokušala da rastavi dvojicu učenika, jedan od njih udario pesnicom u glavu.

Takođe, nedavno se oglasila i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) koja je zatražila od Vlade Srbije da nastavnici dobiju status službenog lica i da se hitno promeni zakonska regulativa.