Krađa i uništavanje sadnog materijala sa javnih zelenih površina u Kragujevcu je čest slučaj. I pored brojnih apela nadležnih iz JKP Šumadija, ove nedelje poonovo su ukradene sadnice iz Velikog parka, a ovoga puta isčupane su sadnice Pančićeve omorike.

- U Velikom parku ukradeno je četiri sadnice Pančićeve omorike o čemu su obavešteni nadležni organi. Osuđujemo ovaj čin i još jednom apelujemo da se ne uništava javno dobro jer osim materijalne štete narušava se i izgled grada, navode u JKP Šumadija.

Inače, krađa sadnica u Velikom parku, ali i u drugim delovima Kragujevca poslednjih nekoliko godina postala je gotovo uobičajena stvar. Zanimljvo do sada nisu pronađeni krivci za krađu sadnica.

Primera radi, krajem septembra prošle godine iščupano je 55 komada sezonske rasade cveća u Velikom parku. Tada je nestalo 15 mini okruglih hrizantema, 10 komada cinerarije, 3 okrugle mini tuje, 1 indijski jorgovan, 9 komada hortenzije i 10 komada ukrasnog šiblja.

Rasad i sadnice su pre više od godinu dana ukradene i ispred zgrade BIA u Kragujevcu. Tada je ukraden veliki broj novoposađenih sadnica - 12 tuja, 4 komada ukrasnog šiblja i oko 200 komada cvetne rasade.