JP Pošta Srbije objavila je poštansku marku povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srednje stručne škole Kragujevac.

Za motive na marki korišćeni su portret kneza Aleksandra Karađorđevića rad učenice Ivone Bogdanović i crtež zgrade škole rad učenika Marka Milanovića. Dizajn marke uradio je nastavnik Dejan Petrović, a grafičku realizaciju Nadežda Skočajić, akademski grafičar.

Poštanska marka sa ilustracijom kragujevačke škole u prodaji je u svim poštama Srbije, a cena je 48 dinara.

Takođe, urađena je i koverta sa grbom škole, crtežom zgrade i markom, sa natpisom „170 godina stručnog obrazovanja u Srbiji”. I ovo izdanje je u prodaji po ceni od 108 dinara.

Da podsetimo, dekretom od 14. marta 1854. godine knez Aleksandar Karađorđević osnovao je Zanatsku školi pri Topolovnici. Zanatlijska škola je bila prva ustanova takve vrste u Srbiji 1859. godine. Zanatlijska škola je ukinuta za kratko vreme. Zalaganjem najviših drzavnih organa 1862. godine doneta je odluka da Zanatlijska škola pri Vojnoj fabrici u Kragujevcu nastavi rad.

Ratovi za nacionalno oslobođenje protiv Turske od 1876-1878. godine, za 12 godina prekinuli su rad Vojnozanatlijske škole. Škola je obnovila rad 1888. godine zalaganjem upravnika Zavoda Pavla Šafarika, a posebno agilnog inženjera Toše Seleskovića i ministra vojnog Save Grujića.