„Isprazni ormar“, „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi“, „Bele poklade“, radionice u prirodi, samo su neke od akcija koje je pokrenula Kragujevčanka Jelena Pavlović.

Većina sugrađana zna je i kao osnivačicu i administratorku Facebook grupe „Dešavanja u našem gradu“, u kojoj se mogu naći brojne korisne informacije o kulturnim, obrazovnim, sportsko rekreativnim, ali i aktuelnim događajima u gradu na Lepenici.

- Prva ideja mi je bila da u grupi objavljujem informacije o aktuelnim kulturnim dešavanjima, najave izložbi, koncerata, književnih večeri. Međutim, nekoliko meseci nakon osnivanja desila nam se korona i zaključavanje. Kako smo bili bombardovani vestima o tome koliko se ljudi razbolelo i umrlo želela sam da malo razbijem tu negativnu atmosferu, pa sam počela da objavljujem koliko se svakoga dana baba rodilo u kragujevačkom porodilištu, priča Jelena Pavlović.

Vrlo brzo grupa je postala i mesto gde Kragujevčani ukazuju i na lokalne i komunalne probleme, ali i razmenjuju ideje i informacije o tome kome je neophodna pomoć.

Zahvaljujući ovoj grupi na nekoliko lokacija u gradu postavljene su table na koje Kragujevčani mogu da donesu i okače kese sa namirnicama namenjene sugrađanima kojima je neophodna pomoć.

- Ideju za ovu akciju dao ja naš sugrađanin Dragan Lalić, koji je po profesiji vozač kamiona, otac troje dece. Došao je s puta, na nekoliko dana u Kragujevac i odmah smo krenuli u akciju. Suština je da želimo da pomognemo našim sugrađanima, da Kragujevac postane bolje mesto za život i da podstakenmo Kragujevčane da sami nešto preduzmu, da ne čekaju da uvek neko drugi radi za njih, objašnjava naša sagovornica.

Kako su Kragujevčani ove table počeli da koriste i za ostavljanje garderobe ubrzo se izrodila ideja za još jednu akciju – „Isprazni ormar.

Prva akcija čija je ideja da Kragujevčanke i Kragujevčani donesu svoju očuvanu garderobu, ali i eventualno ponesu nešto što im se dopada ostavljajući pri tom prilog koji će biti iskorišćen u humanitarne svrhe, organizovana je 10. februara ove godine, a naredna je zakazana već za 24. februar.

Sredinom marta naša sagovornica će organizovati i već tradicionalnu zabavu za najmlađe – „Bele poklade“.

- Bele poklade organizujemo Vesna Vujević i ja već treću godina za redom, Nasuprot onom što se forsira za 31. oktobar, kroz ovu akciju želimo da se vratimo tradicionalnim vrednostima – maskenbalu za decu koji se održava u nedelju uoči velikog posta. To uvek bude lep događaj za mališane i roditelje, a šetnju organizujemo u Erdogliji, priča Jelena Pavlović.

Sa Vesnom Vujević i Ivanom Kruljević od novembra organizuje i radionice starih zanata za decu „Eko slagalica“, na kojima se uče pustovanje vune, heklanje, pravljenje medenjaka...

Sadnja drveća i čišćenje Šumarica neke su od akcija koje je takođe organizovala i namerava da ih organizuje u narednom periodu, jer smatra da je povezivanje sa prirodom i boravak u priroda za svakog čoveka važan.

- Verujem da dete koje ima priliku da posadi drvo i gleda ga kako raste sutra neće doći na ideju da da ga lomi, kaže naša sagovornica.

Jelena Pavlović je po struci ekonomista, govori nekoliko jezika i mama je dva dečaka. Pored toga, ova četrdesetdvogodišnja Kragujevčanka je i planinarka i fotografkinja koja je je osvojila brojna priznanja na konkursima fotografije.  

Akcije koje pokreće i organizuje, kaže, radi samo zbog jedne stvari – osećaja sreće koji ima kada uradi nešto dobro za svoju zajednicu.

Smatra, doduše, i da pomažući drugima svoju decu uči da sutra budu dobri ljudi.