Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić podneo je Višem sudu u Beogradu 48 tužbi protiv medija zbog povrede ugleda i časti i kršenja pretpostavke nevinosti.

Kako je saopštio njegov advokat Ivan Ninić, tužbe su podnete protiv elektronskih i štampanih medija, „koji su u poslednja četiri meseca intenzivno sprovodili orkestiranu kampanju njegove kriminalizacije”.

 Prema Ninićevim rečima, tužbenim zahtevima Antić, koji se treći mesec nalazi u pritvoru u zatvoru na Klisi, potražuje simboličan novčan iznos na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti, brisanje neistinitih i uvredljivih medijskih natpisa i javno objavljivanje sudskih presuda.

- Tužbe su jedini način da Antić u sudskom postupku zaštiti svoj ugled i svoju čast, ali i ugled svoje porodice i svih saboraca, koji su sa njim godinama dosledno i hrabro gradili Vojni sindikat, kao instituciju i poslednji bedem zaštite individualnih i kolektivnih prava svih profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, istakao je Ninić.

 Ninić je objasnio da tužbe koje je Antić podneo nisu pritisak na medije.

- Namera je da se sanira nemerljiva šteta koji trpe jedan častan čovek i njegova porodica samo zbog toga što se bavio sindikalnim aktivizmom i što je godinama pozivao na odgovornost i ukazivao na brojne zloupotrebe položaja i sistemski kriminal u vojnom resoru, dodao je Ninić.

Prema njegovoj oceni, iz jednog centra je osmišljena i organizovana „intenzivna i besprizorna medijska kampanja protiv Antića, u kojoj su svi profesionalni uzusi novinarske struke pogaženi”.

- Nikada ga niko iz medija protiv kojih su tužbe podnete nije kontaktirao radi provere tačnosti i potpunosti informacije koje su predmet publikovanja, a demantiji koji je Antić slao konkretnim medijima nikada nisu objavljeni. U svakom tekstu koji je publikovan, Antić je prikazan kao izvršilac nekog krivičnog dela, bez optužnice ili sudske presude i time je prekršena pretpostavka njegove nevinosti, ukazao je Ninić.

On je upozorio i da je prilično indikativan „rukopis tabloida, koji su četiri meseca, kontinuirano i rafalno prenosili iste opskurne tekstove uglavnom nepoznatog autora, uz pozivanje na neimenovane izvore iz redova vojske, da bi te objave, kao po zadatku, prenosili uvek isti mediji pod kontrolom režima”.

- Cilj je bio da se Novica Antić prikaže kao kriminalac, koji zloupotrebljava resurse Vojnog sindikata, ne bi li se na taj način stvorio odijum javnosti prema njemu i gubitak poverenja koje uživa kod pripadnika vojske. Njegovom hapšenju prethodila je satananizacija i to kroz medijsku kampanju, koja je krenula počev od januara i trajala četiri meseca, smatra Ninić.

Antić i dvojica njegovih saradanika uhapšeni su 27. februara zbog sumnje da su izvršili krivično delo pronevere.

Pritvor je određen je Antiću i Jevtiću, dok se treći osumnjičeni brani sa slobode.

Posle hapšenja, Antić je smenjen s funkcije predsednika VSS, kao i dotadašnje rukovodstvo.