Svečanom akademijom u sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu Institut za informacione tehnologije Kragujevac obeležio je pet godina postojanja i rada.

- Pet godina je dovoljan period da se vide opipljivi rezultati, a oni se ogledaju u većem broju projekata iz oblasti tehničko-tehnoloških i prirodnih nauka, pre svega biomedicine i biomedicinskog inženjeringa, kazao je rektor Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović.

On je podsetio da Institut uskoro očekuje useljenje u novi prostor Centara izvrsnosti, te najavio i da se planira rast broja zaposlenih kojih je trenutno oko 70 i da će ovde raditi preko 200 istraživača.

- Institut će biti jedan od stubova razvoja nauke na Univerzitetu u Kragujevcu, a to i jeste bila namena njegovog osnivanja, poručio je Filipović.

Kroz Institut za informacione tehnologije mladi istraživači imaju priliku da svoja istraživanja i doktorate usmere i budu u kontaktu i sa akademskom zajednicom, ali i sa stručnjacima u ovoj oblasti.

- Ovaj institut je od izuzetnog značaja posebno zato što je deo Univerziteta u Kragujevcu, a fokusira se na informacione tehnologije u različitim oblastima društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i biomedicinskih nauka, rekao je savetnik ministarke prosvete, prof. dr Janko Samardžić.

V.D. direktora Instituta, dr Igor Saveljić, kaže da kao najmlađi član Univerziteta, Institut za informacione tehnologije Kragujevac može da se pohvali time što privlači i zapošljava mlade ljude i naučnike koji ostaju da žive i rade u svom gradu.