Svečanom ceremnijom označen je početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu. Projekat je kako je istaknuto, izuzetno značajan za IT industriju, Kragujevac i čitavu Srbiju.

Inovancioni distrikt predstavlja novu treću fazu izgradnje Državnog data centra i biće jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu.

Ukupna vrednost investicije je oko 168.000.000 eura, koja će se realizovati u više faza, a u izgradnju prve zgrade sada se investira 20 miliona evra.

Distrikt se gradi u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027” i kao jedini ovakav distrikt u Jugoistočnoj Evropi, prostiraće se na 4,5ha, sa blizu 62.000 kvadrata uz još 23.000 kvadrata garaža. U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 i skoro 10.000 kvadrata garaža.

Inovacioni distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će ona biti otvorena za građane i posetioce. Komercijalni zakupci prostora u Državnom data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor.

Posebno mesto u okviru distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security), a u okviru distrikta nalaziće se zasebni prostor za IT (biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije, centar za razvoj robotike), zatim smart sity centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinžinjering sa prostorom za istraživanje i laboratorijama. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Zgrada Centra za strna žita će biti sačuvana i rekonstruisana i biće glavni ulaz u Inovacioni distrikt.

Pritiskom na tastere, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović i predsednik Privremenog organa Nikola Dašić označili su početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu.