Većini maturanata uskoro predstoji polaganje prijemnih ispita za upis na neki od fakulteta, kao i odluka hoće li ostati u rodnom mestu ili se zbog studiranja preseliti u drugi grad. Kakav izbor fakulteta nude 4 najveća univerzitetska grada u Srbiji, koliki su troškovi, ali i prednosti i mane studentskog života u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, te šta o studentskom životu u svakom od ova četira grada kažu studenti koji su iz drugih gradova prethodnih godina došli na školovanje.

Strudiranje u Beogradu

Državni fakulteti: Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Fakultet političkih nauka, Učiteljski fakultet, Fakultet bezbednosti, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filozofski fakultet, Filološki fakultet, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Fakultet veterinarske medicine, Farmaceutski fakultet, Bološki fakultet, Geografski fakultet, Matematički fakultet, Fakultet za fizičku hemiju, Fizički fakultet, Hemijski fakultet, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Rudarsko geološki fakultet, Saobraćajni fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Tehnološko-metalurški fakultet, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet dramske umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti

Cena stana: 300 do 500 evra

Broj mesta u studentskim domovima: 10.340

Cena smeštaja u studentskom domu: od 1.300 do 3.190 dinara

Cena ishrane u studentskoj menzi: 266 dinara dnevno

Cena mesečne karte u gradskom prevozu: 1.000 dinara

Iskustva studenata: Milica Mihajlović (Požarevac) studentkinja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Osim kvalitetnog obrazovanja i dragocenih poznanstava, Beograd, grad u koji sam se preselila zbog studija, nudi i mnoštvo kulturnih sadržaja, među kojima ima čak i onih besplatnih. Prilike za volontiranja, prakse i poslove za studente su na svakom koraku. Potrebno je samo da umeš da proceniš šta je za tebe i šta bi ti koristilo.

Funkcionisanje gradskog prevoza u Beogradu, stalno kockanje sa vremenom zbog neretkog nepoštovanja reda vožnje, nekada mogu biti stresne situacije zbog kojih mnogi proklinju Beograd, bilo da su u njemu rođeni ili su se u njega doselili. Visoke cene stanova i manjak mesta u studentskim domovima, što je bio slučaj kada sam upisala fakultet, stvaraju glavobolje i roditeljima i studentima. Često je vreme obroka u menzi neuskladivo sa rasporedom predavanja, kada nastupa parola - „snađi se”. Takođe, iz ugla mlade žene mogu da kažem da veći grad donosi veći osećaj straha od neosvetljenih ulica, neprijatnih situacija u prevozu i noću i danju, samostalnog kretanja noću... Mnogi moji drugovi i drugarice imaju loša iskustva sa cimerima, usled kojih su morali da se sele usred ispitnih rokova, što im je stvaralo dodatan stres.  

Studiranje u Novom Sadu

Državni fakulteti: Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehnološki fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Medicinski fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Akademija umetnosti, Građevinski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Cena stana: 200 do 300 evra

Broj mesta u studentskim domovima: 2.653

Cena smeštaja u studentskom domu: od 2.150 do 2.790 dinara

Cena ishrane u studentskoj menzi: 266 dinara dnevno

Cena mesečne karte u gradskom prevozu: godišnja karta 5.000 dinara

Iskustva studenata: Ivan Trifunović (Loznica), student Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Prednost Novog Sada je ta što je dosta jednostavan grad za snalaženje. Imaju tri glavne ulice koje presecaju ostale sporedne i ako se izgubite napravite dva kruga i možete lagano da se snađete. Mirniji je grad od Beograda, a i sami fakulteti su nekako lakši. Sami ljudi u gradu su nekako prijatni i opušteni. Mana koju Novi Sad ima što se tiče studentskog života jeste menza. Prvih par meseci je bila odlična i onda je odjednom prestala da radi kako treba. Izbor hrane je bio očajan, redovi su bili kilometarski od dva sprata menze radio je samo jedan. Bili su protesti dolazila je inspekcija i menza se popravila, ali je to trajalo svega pet dana. Još jedna mana je ta što i pored rasporeda ispita mi imamo po dva tri čak i četiri ispita u dva dana, a to obično budu oni najteži ispiti. Desi se da budu dva ispita u jednom danu i da student mora da bira na koji će izaći od ta dva. Pored svega toga studentski život je lep. Stiču se nova iskustva novi prijatelji poznanstva za ceo život. Ima mnogo da se uči, ali zato i jesmo tu gde smo. Odlično je druženje, prave se super žurke i kako svi kažu ovo je najlepši period života i potpuno se slažem sa tim.

Studiranje u Kragujevcu

Državni fakulteti: Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet medicinskih nauka, Fakultet inženjerskih nauka, Filološko umetnički fakultet, Prirodno matematički fakulte, zajedniki studijski program Psihologija

Cena stana: 140 do 200 evra

Broj mesta u studentskim domovima: 769

Cena smeštaja u studentskom domu: od 1.500 do 2.790 dinara

Cena ishrane u studentskoj menzi: 266 dinara dnevno

Cena mesečne karte u gradskom prevozu: 1.500 dinara

Iskustva studenata: Magdalena Kovačević (Kraljevo), studentkinja Filološko umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu

Što se prednosti tiče, to je svakako to što svuda možemo da stignemo pešaka i za relativno brzo vreme. Ne moramo da jurimo autobuse i da planiramo kafe i izlaske dugo unapred, pa su tu spontanost i vreme svakako na našoj strani.

Mana je sa druge strane to što je grad bez studenata često prazan i čini se da leti, kada većina studenata ode svojim kućama, grad stane.

Ono što nama studentima takođe odgovara su studentske žurke čak i radim danima, tako da ne moramo da čekamo vikend da bismo se proveli. Sa druge strane, nemamo toliku raznovrsnost u izboru klubova, kafana i programa koje oni nude. Za razliku od Beograda, Kragujevac je grad koji nema raznolik izbor kao što su Pub kvizovi, karaoke i slična interesovanja, a i ako ih ima, nedovoljno je posećeno zbog marketinga.

Studiranje u Nišu

Državni fakulteti: Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Građevinski arhitektonski fakultet, Elektronski fakultet, Mašinski fakultet, Medicinski fakultet, Prirodno matematički fakultet, Fakultet zaštite na radu, Fakultet umetnosti, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filozofski fakultet,

Cena stana: 180 do 250 evra

Broj mesta u studentskim domovima: 958

Cena smeštaja u studentskom domu: od 2.150 do 2.790 dinara

Cena ishrane u studentskoj menzi: 266 dinara dnevno

Cena mesečne karte u gradskom prevozu: od 1.850 do 3.085 dinara

Iskustva studenata: Sofija Dinić (Svrljig), studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu

Prednosti prelaska, u mom slučaju u veći, drugi grad zbog studija ima dosta. Izdvojila bih to što nam se nude različite mogućnosti za volontiranje, edukaciju i napredovanje u karijernom smislu. Takođe, šanse za sticanje novih poznanstava su veće. Više je mesta za izlaske i zabavu, a takođe je tu i širok dijapazon različitih usluga - kozmetičari, frizeri itd. Odvajanje od kuće daje nam priliku da se osamostalimo, da sami raspolažemo novcem, obezbeđujemo sebi namirnice i osnovne potrepštine za život.

Jedna od većih mana jeste ta što preseljenje nosi sa sobom izdatke, potrebno je izdvojiti iz porodičnog budžeta za kiriju, struju, internet... Tu su onda problemi udaljenosti stana od fakulteta, mesečna karta gradskog prevoza i snalaženje u novom, ne potpuno poznatom gradu. Još jedna mana jeste to što nam povratak kući (u mom slučaju skoro svakog vikenda) oduzima ponekad dragoceno vreme koje bismo iskoristili za učenje i završavanje obaveza. Takođe ima mnogo ljudi, pa i više opasnosti, i svako vraćanje iz izlaska ili sa fakulteta u kasnim satima izaziva dozu straha i anksioznosti.