Oko 2.000 Kragujevčana okupilo se sinoć na tribini „Podrži i potpiši ProGlas“ na Trgu kod Krsta.

Od osam gradova koje su inicijatori ProGlasa obišli jedino je u Kragujevcu Tribina održana na otvorenom, jer gradske vlasti, po rečima Željka Bodrožića, moderatora tribine i novinara, nisu htele da im ustupe skupštinsku salu.

- Kad nisu hteli tribinu, dobili su miting, šta da radimo, rekao je Bodrožić.

Na predstavljanju inicijative govorili su Miodrag Majić, sudija i pisac, Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović, takođe profesorka Univerziteta u Beogradu i pravnik Savo Manojlović, dok je moderator bio Željko Bodrožić.

Sudija i pisac Miodrag Majić pozvao je Kragujevčane da podignu glas i glasaju za one „koji će nam obezbediti da se nikad više ne nađemo u ovakvoj situaciji u kakvoj smo sada”.

- Znam da sudiji nije mesto na mitinzima i govorima ove vrste, ali samo u zemlji u kojoj ima zakona i suda, ali u zemlji u kojoj nema toga svakom sudiji je mesto ovde sa vama, rekao je Majić.

Savo Manojlović iz inicijative „Kreni promeni” podsetio je da su izbori „javni konkurs za slugu ovog naroda”.

- Došao sam da vam pričam o zemlji gde ćemo imati poništene diplome i plagijatore i došao sam da vam pričam o zemlji u kojoj ćete decu zapošljavati na osnovu uspeha na fakultetu i na osnovu njihovog znanja i pameti, a ne na osnovu partijske knjižice, rekao je Manojlović.

Profesorka Univerziteta u Beogradu Tamara Džamonja Ignjatović izjavila je na ovoj tribini da je njena uloga da obrazuje studente, ali ne da bi bili bolji stručnjaci nego da budu bolji ljudi.

- Mi nismo političari niti ćemo se baviti polikom, ali čini mi se da je vreme da izađemo iz zone komfora, da bismo mogli da izađemo iz zone sumraka, rekla je Džamonja Ignjatović.

Ivanka Popović, takođe profesorka Univerziteta u Beogradu, takođe je istakla značaj obrazovanja.

- Obrazovanje stvara ljude sa znanjem, a bez znanja nema kvalitetnih institucija, bez znanja nema kvalitetne industrije, nema sigurnog zdravstva, kvalitetnog školstva, nema sigurnih građevina, sigurnog saobraćaja i to su sve stvari koje određuju budućnost našeg društva, rekla je Popović.

Inicijativu „ProGlas“, koja poziva građane Srbije da izađu na izbore 17. decembra, do sada je potpisalo više od 160.000 ljudi, među kojima su i javne ličnosti popot Dragana Bjelogrlića, Dejana Bodiroge, Petra Pece Popovića, Ljubomira Simovića, Anite Mančić, Gojka Božovića...