Oko 1.000 Fijatovih radnika u Kragujevcu do petka 8. jula mogu da se prijave za jednu od dve opcije rada u Slovačkoj, a zaposleni koji ne prihvate ovu ponudu poslodavca biće tehnološki višak.

U Samostalnom sindikatu fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) kažu da je poslodavac pored opcije za „kontinuirani rad” u trajanju od 24 meseca ponudio i drugu varijantu „tri plus jedan” i produžio prijavljivanje do 8. jula.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je rekao da su prošle sedmice za 492 radnika isplaćene otpremnine po osnovu tehnološkog viška u iznosu od 790 evra po godini radnog staža u Fijatovoj fabrici. Podsetio je da je ranije saopšteno iz kompanije FCA da 500 radnika sigurno ostaje u fabrici i u periodu do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Đorđević je naveo da ostaje da se za još oko 1.000 radnika do petka utvrdi status, da li će otići na rad u Slovačku ili se naći na spisku za tehnološki višak. On nije hteo da procenjuje da li će prijavljivanje za rad u Slovačkoj biti prihvatljivije radnicima posle ponude nove opcije „tri plus jedan”, koju je sindikat ranije tražio.

- Mnogo je vremena prošlo, agonija predugo traje... U međuvremenu je ponuđena i viša otpremnina. Klima je takva da veliki broj radnika hoće da napusti fabriku. Među njima ima i radnika koji spadaju u zaštićene kategorije za koje smo se u pregovorima zalagali da budu izuzeti iz socijalnog programa", kazao je Đorđević.

On je rekao da sindikat i dalje nema informacije poslodavca koliko se radnika do sada prijavilo za rad u Slovačkoj, a nije im poznat ni termin početka rada u tamošnjoj Stelantisovoj fabrici automobila.

Kako je dodao, za  radnike se, kako saznaje, izrađuju pasoši po „ubrzanoj proceduri”.

Đorđević je ponovio da će na drugačiji način biti isplaćen bonus za radnike koji prihvate da budu angažovani u Slovačkoj tri meseca, pa jedan mesec da budu kod kuće, i tako bi bilo u periodu od dve godine.

- Bonus  im neće biti isplaćen ođednom i pre polaska, nego parcijalno, dobijaće oko 450 evra mesečno, pored zarade od 800 evra mesečno, rekao je Đorđević.

Prema njegovom rečima, FCA pokriva troškove jednog odlaska i povratka kući, dok će država za radnike obezbediti vrednosne vaučere za realizaciju poseta.

Đorđević nije mogao da kaže kolika je vrednost tog vaučera.

Njemu je, kako je rekao, poznato da ima slučajeva radnika kojima su po osnovu tehnološkog viška isplaćene otpremnine i pored toga što su se prijavili za rad u Slovačkoj.

- Njima su rekli iz kompanije da su slabo ocenjeni, pri čemu mi ne znamo kakvi su kriterijumi za ocenjivanje, što treba da bude transparentno. Oni su tražili da im se pokaže ocenjivanje, što poslodavac nije učinio. Jedan od radnika kaže, na primer, da nije imao ni dan bolovanja, rekao je Đorđević.

Jedan od tih radnika, kako je istakao, od samog početka izjašnjavanja nije imao dilemu oko odlaska u Slovačku na rad.

Đorđević je rekao da će sutra u Predsedništvu Srbije biti održan sastanak oko tehničkih detalja ranije postignutog dogovora o socijalnom programu za Fijatove radnike.