Rekonstrukcija tržnice u Kragujecu trebalo je da bude završena krajem prošle godine. Ako je suditi po saopštenju JKP „Šumadija“ investitor je dobio novi rok za završetak radova, izmenom ugovora uvećana je i cena, a tokom radova uočen je i novi problem vezan za fasadu.

- Kako planirani radovi na rekonstrukciji postojećeg objekta centralne pijace sa izgradnjom podzemne garaže i nove nadstrešnice nisu završeni u Ugovorom predviđenom roku, Naručilac radova je doneo Odluku o izmeni ugovora u delu izvođenja dodatnih radova, a koji nisu bili predmet prvobitnog Ugovora i koji su postali neophodni, navodi se u saopštenju JKP „Šumadija“.

Rekonstrukcija najstarije pijace na teritoriji grada Kragujevca, zelene pijace „Centar“ započela je 22. maja i trebalo je da bude završena u decembru 2020. godine.

- Rok za izvođenje radova produžava se za novih 125 radnih dana počev od 13. jula 2021. godine, saopštilo je JKP „Šumadija“, dodajući da je cena radova izmenom ugovora povećana na 333.836.300,51 dinara bez PDV-a.

Da podsetimo, prema prvobitnom ugovoru cena radova bez PDV-a iznosila je 293 miliona dinara.

Radove na rekonstrukciji pijace usporilo je obrušavanje dela zida u julu prošle godine. U međuvremenu je, pak konstatovan još jedan problem.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevca sa konzevatorskim nadzorom na osnovu situacije na terenu, doneo je Zaključak kojim je konstatovano da projektnom dokumentacijom nisu u dovoljnoj meri obuhvaćeni radovi na sanaciji fasade matičnog objekta. Imajući u vidu stanje fasade i obim predviđenih radova konstatovano je da su radovi na fasadi izostavljeni, odnosno predviđeni su bili samo radovi na skidanju slojeva stare boje i bojenje akrilnim bojama sa delimičnim gletovanjem fasade. Tokom rekonstrukcije utvrđeno je da je stanje fasadnih površina takvo da je potrebna ozbiljna sanacija fasadnog sistema, saopšteno je iz JKP „Šumadija“.

Sanacija fasade podrazumeva „obijanje svih oštećenih površina sa čišćenjem do zdrave zidne podloge, pripremu tih površina i malterisanje kvalitetnim malterima na bazi kreča bez upotrebe cementa, retuširanje fasadne plastike, odnosno izrada i ugradnja odlivaka fasadne plastike, skidanje stare boje i završno bojenje silikonskim bojama u dva tona, kao i izrada veštačkog kamena u svemu po ugledu na autentično“.

Činjenica da dodatni radovi na fasadi nisu bili predviđeni uzeta je, inače, za razlog za produžetak ugovora.

Zelena pijaca „Centar” sagrađena je davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog venca. Kako je ranije najavljeno iz JKP „Šumadije“ rekonstrukcijom će pijaca zadržati prvobitni izgled, ali će imati i nove sadržaje koji će odgovarati samom objektu.

Pored rekonstrukcije matične zgrade i uređenja platoa, biće izgrađena podzemna garaža sa 53 parking mesta i nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima.