Centralni događaj ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana Roma, u okviru manifestacije Romsko kulturno nasleđe, biće svečana akademija u Knjaževsko-srpskom teatru u ponedeljak, 8. aprila.

- Nakon toga zakazan je koncert Narodnog orkestra Nenada Milanovića Pegija, rečeno je na konferenciji održanoj povodom najave programa obeležavanja datuma kojim se proslavlja romska kultura, istorija i jezik i podiže svest javnosti o problemima sa kojima se ova nacionalna manjina susreće.

- Sa aktivnostima projekta „Zavrti crveni točak romske kulture” program negovanja jezičke osobenosti romskog jezika kroz očuvanje razvoj i prezentaciju kulturno jezičkog naleđa, koji realizujemo uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, počeli smo još početkom marta obeležavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika i predavanjem profesorke romskog jezika dr Marije Aleksandrović, rekao je Božidar Nikolić, izvršni direktor Obrazovno kulturne zajednice Roma – Romanipen.

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” u ogranku u Koloniji, 5. aprila, nakon otvaranja izložbe slika „Poznati Romi sveta” romolog prof. dr Dragoljub Acković održaće panel diskusiju na temu Kulturna baština Roma u Srbiji.

Nikolić je istakao da u radu i aktivnostima u promociji kulturne različitosti i razbijanju predrasuda prema romskoj zajednici postoji kontinuitet uz podršku lokalne samouprave i najavio nove aktivnosti u okviru dvogodišnjeg projekta koji će udruženje realizovati sa Institutom za javno zdravlje i partnerima iz Slovenije, a finansiraće se sredstvima iz evropskih fondova.