Grupa od oko 30 radnika fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu trebalo bi da do kraja ove sedmice otputuje u slovački grad Trnava gde će raditi 90 dana u fabrici automobila, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu fabrike.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević rekao je da je bilo i veće interesovanje radnika za odlazak na rad u Slovačku, ali je broj limitiran zbog tamošnjeg zakona koji dozvoljava angažovanje najviše 30 radnika u trajanju do 90 dana.

On je ocenio da je na veće interesovanje Fijatovih radnika u odnosu na prošli put uticala bolja ponuda poslodavca u pogledu zarade i naknade troškova. Prema njegovim rečima, radnici iz kragujevačke fabrike upućuju se na rad u Slovačku po osnovu službenog puta.

Oni će, kazao je Đorđević, imati mesečnu zaradu, u startu 660 evra, a uz to će dobijati i dnevnice od 25 evra, pa će im ukupna zarada biti 1.410 evra mesečno.

- Što se troškova tiče, poslodavac pokriva prevoz do Slovačke i nazad, kao i povratnu kartu do kuće prilikom posete na koju radnici imaju pravo jednom u mesec dana, kao i troškove smeštaja, objasnio je Đorđević.

On je dodao da radnici sami plaćaju samo ishranu i troškove prevoza od mesta smeštaja do fabrike u kojoj rade, pri čemu prevoz za mesec dana košta 17 evra.

Inače, radnici FCA u Kragujevcu, posle plaćenog odsustva, vratili su se na svoja radna mesta u utorak, kada je i nastavljena proizvodnja Fijata 500L, posle prekida krajem januara.