Univerzitetsko Klinički centar (UKC) Kragujevac saopštio je da od početka godine u toj ustanovi, kao i u drugim u Srbiji i širem regionu, onkološkim pacijentima nije dostupan lek Irinotecan, ali da se sve ostale terapije sprovode uobičajeno.

Uprava UKC, u saopštenju nije navela razloge za nestašicu tog leka, a saopštenjem je reagovala pošto se danas putem mejla medijima obratio jedan kragujevački onkološki pacijent koji je želeo da ostane anoniman i ukazao na probleme u lečenju.

On je naveo da se leči na odeljenju onkologije Kliničkog centra Kragujevac i već mesec dana, odnosno dve hemioterapije ne prima propisani lek, „sa obrazloženjem da ga nemaju na stanju i da je takva situacija i u celoj zemlji“.

„Ne dobijamo nikakva objašnjenja kada će se lek nabaviti ni kako je moguće da odeljenje onkologije ostane bez osnovnih lekova, niti kakve fatalne posledice to može imati po nas, obolele od ove zloćudne bolesti“, naveo je u obraćanju medijima.

Ocenio je da je to skandalozno da pacijenti u 21. veku budu lišeni osnovnog ljudskog prava na život i na zdravstvenu zaštitu.

Dodao je i da je onkološke pacijente pogodila još jedna, kako je napisao, "kobna" odluka nadležnih ove zdravstvene ustanove da se za vreme pandemije mesecima u potpunosti obustave terapije zračenjem, koje su nastavljene tek pošto su rodbina i prijatelji pacijenata pripretili tužbom.

U UKC Kragujevac su odgovorili da je bilo pojedinih situacija kada je terapija onkoloških pacijenata kratkotrajno odlagana "zbog trenutne nedostupnosti“ odredjenog leka u apoteci te ustanove, ali su istakli ne postoji lista čekanja za početak lečenja hemioterapijom.

Kako su naveli, od početka godine preko Dnevne bolnice Centra za internističku onkologiju dato je više od 1.000 hemioterapija, a na Odeljenju medikalne onkolgije, bile su 194 hospitalizacije.

Ističe se i da sve vreme, konzilijarni pregledi nisu obustavljani, već su se i oni odvijali tri puta sedmično po dva konzilijuma dnevno i dva puta sedmično, po jedan konzilijum dnevno, a prosečan broj pacijenata po jednom konzilijumu je oko 30.

Istakli su da od početka pandemije zračna terapija nije bila obustavljana i da je radila po uobičajenom režimu kao i pre pandemije, a uz to po njihovim navodima nije bilo ni dužih kvarova na aparatima, već maksimalno dva do tri dana po aparatu, do dolaska ovlašćenih servisera.

- U ovom trenutku, na tri aparata za tzv. transkutanu zračnu terapiju, zrači se 160 pacijenata, navedeno je u saopštenju UKC Kragujevac i istaknuto da je na aparatu za tzv. brahiterapiju 27 pacijenata iz pet pripadajućih regiona.

Dodali da je prosečno vreme čekanja za početak zračenja dve sedmice, s tim što se pacijenti sa hitnim stanjima ozračuju u istom danu, kada se donese odluka konzilijuma.