Jubilarni deseti Kragujevački polumaraton startovaće u nedelju, 2. oktobra, od 11 sati, ispred zgrade Gradske uprave u nedelju, dok će sat vremena ranije početi 37. humanitarno rekreativna „Trka za srećnije detinjstvo”.

Trasa trke biće ista kao i prethodnih godina, centralnim gradskim ulicama, a organizatori očekuju da u polumaratonskoj trci učestvuje oko 500 takmičara iz zemlje i regiona a u „Trci za srećnije detinjstvo“ oko 300.

Pored polumaratonske trke na 21 km i trčanja na 5 i 10 km, i ove godine biće organizovano takmičenje štafetnih parova u koje mogu da učestvuju ekipe od 2, 3 ili 4 člana. Svaki član štafete trči jedan ili dva kruga. Krug ulicama Kragujevca je dužine 5.200 metara i trčaće se zavisno od trke 5 km (1 krug), 10 km (2 kruga) i 21 km (4 kruga). Na dva mesta nalaziće se okrepne stanice.

Trka za srećnije detinjstvo organizuje se u dve kategorije. Prva je za decu za osnovce od prvog do četvrtog razreda koji će trčati kraću trasu, a druga je učenike od četvrtog do osmog razreda i srednjoškolce. Ove godine zbog interesovanja predškolaca i njihovih roditelja, posle proglašenja pobednika predviđena je promotivna šetnja u kojoj mogu da učestvuju svi koji to žele, sa ili bez startnog broja. Crveni krst Kragujevca humanitarno rekreativnu „Trku za srećnije detinjstvo“ u sklopu nacionalne kampanje, organizuje 37. put. Prodajom startnih brojeva čija je cena simbolična i iznosi 50 dinara, Crveni krst obezbeđuje ono što je potrebno najmlađim korisnicima ove organizacije.

Inače, na platou ispred zgrade Gradske uprave, u sklopu manifestacije biće organizovan niz aktivnosti zabavnog i edukativnog karaktera namenjenih deci i roditeljima.