Cene neprestano rastu, i to najviše za osnovne potrebe, cena hrana je porasla 13 odsto za godinu dana, mesa 14 odsto, povrća 22, ulja 20 odsto, stanarina sedam, a struja 8 odsto, saopštili su danas iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Ugalj i drva poskupeli su 11 odsto, benzin 23 odsto, do maksimuma su povećani porezi na imovinu i komunalije.

„Zarade bi, barem teorijski, trebalo da se povećaju za 9,4 odsto, a penzije za 5,5 odsto. Očigledno je da je rast cena već uveliko poništio efekat eventualnog povećanja zarada, i da su cegeri i novčanici sve prazniji, a građani sve teže podmiruju elementarne potrebe“, ističu u ASNS, napominjući da građanima Srbije ozbiljno preti turski scenario.

 Šta je sve poskupelo u Kragujevcu

Uporedna analiza cena u januaru 2019. i 2022. pokazuje da je danas samo za kupovinu hrane Kragujevčanima potrebno mnogo više novca nego što je to bio slučaj pre dve godine. Poskupeli su meso, sir, kajmak, jaja, kao i voće i povrće... (Vidi LINK)

Posebno je zabrinjavajuće, napominju u Sindikatu, što se povećanje cena nastavlja i u ovoj godini bez ikakvih ozbiljnih mera države da se zaustavi i sanira, šta više ovaj suštinski problem se ignoriše i bagateliše trivijalnim temama.

„Očigledno je da, u suštini, ovako veliki rast cena odgovara i proizvođačima i trgovcima i državi. Proizvođači, posebno, uvoznici ostaruju ekstra profite, trgovci imaju veću zaradu od marži, a država veću osnovicu i enormne prihode od PDV-a. Ne odgovara samo sirotinji raji koja jedva sastavlja kraj sa krajem i rupe u džepovima krpi gotovinskim kreditima čiji broj ponovo enormno raste“, naglašavju U ASNS.

Država se, kako kažu, igra vatrom misleći da je već ozbiljnu inflaciju moguće tek tako držati pod kontrolom, samo smanjenom tražnjom i fiksnim kursom.

„Zamrzavanje nekih osnovnih proizvoda je samo šarena laža bez ikakvog stvarnog efekta i krajnje je vreme da Vlada preduzme ozbiljne mere i na strukturan način počne da rešava ovaj problem uz prateći paket socijalnih mera kojima bi zaustavila dalje osiromašenje građana“, napominju u ASNS.