Zbog ugrožene bezbednosti na radu, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) 16. maja obustavlja rad u svim školama.

- Nasilje nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja ne jenjava. Prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci je samo vrh ledenog brega koji je zbog svoje brutalnosti dospeo u javnost. Još nakon slučaja psihičkog, fizičkog i digitalnog nasilja nad nastavnicom u Trsteniku 2022. godine, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio je Vladi i Skupštini Srbije zahtev da se izmenom većeg broja propisa zaustavi očigledno narastajući talas nasilja u školama, ističu u ovom sindikatu.

Dodaju, da su zahtevane izmene Krivičnog zakonika kojima bi se definisala oštra sankcija za svaki vid nasilja u školi i u vezi s radom u školi, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i uvođenje mogućnosti suspenzije iz nastave učenika – nasilnika po brzoj i jednostavnoj proceduri. Uprkos velikom broju incidenata i tragičnim događajima u školama koji su usledili, vlast te zahteve uporno ignoriše..

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva zaposlene u prosveti, ali i sve druge građane koji žele da škole budu mesto spokojnog rada i boravka učenika i nastavnika, da dođu na protestni skup ispred Skupštine Srbije u četvrtak, 16. maja, u 12 časova i podrže njihove zahteve.

- Pozivamo i Slavicu Đukić Dejanović da dođe na ovaj skup i suoči se s istinom o resoru na čijem je čelu, umesto što u okviru izborne kampanje posećuje škole u kojima su direktori kadrovi Socijalističke partije Srbje. Ili neka odmah podnese ostavku, zaključuje se u saopštenju sindikata.