Ministarstvo odbrane nastavlja da finansijski podržava osnovne pilotske obuke na jedrilicama i nakon prošlogodišnjeg projekta u Valjevu, studenti Kraljeva, Kragujevca i Čačka dobiće priliku da besplatno zarade svoja krila, ovoga puta kroz inicijativu Udruženja pilota „Tigrovi”, piše portal TangoSix.

Kako su saopštili iz ovog udruženja, projekat se zove „Pridruži se vazduhoplovstvu 2022”.

- Zamisao projekta je da se, tokom avgusta i septembra 2022. godine studentima fakulteta u Kraljevu, Kragujevcu i Čačku predstavi projekat, formiraju liste zainteresovanih kandidata, izvrši selekcija kandidata, realizuju lekarski pregledi za četiri do sedam kandidata i organizuje teorijska i praktična obuka za pilote jedrilica. Obuka bi se realizovala u saradnji sa aero-klubom koji bude ispunio uslove u pogledu jedrilica, aviona, vazduhoplovnog osoblja i odobrenja nadležnih vazduhoplovnih vlasti za sprovođenje vazduhoplovne obuke ovog tipa. Cilj projekta je da se u narednim godinama postigne veći broj kvalitetnih kandidata koji će konurisati na Kurs za rezevne oficire roda avijacije, kažu iz „Tigrova”.

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti do 10. avgusta ove godine, na mejl tigrovi.kraljevo@gmail.com ili pozivom na telefon O66/241-541.

Uslovi koje kandidati trebaju ispuniti su: da su redovni studenti fakulteta u Kraljevu, Kragujevcu i Čačku; da su fizički spremni (predviđena provera fizičke sposobnosti); da su zdravstveno sposobni za pilote jedrilica (utvrđuju lekari sa liste ovašćenih lekara Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije).

Od svih prijavljenih kandidata formiraće se rang lista, a za četiri do sedam kandidata biće organizovani lekarski pregledi. Troškove obuke i lekarskih pregleda snosi Udruženje pilota „Tigrovi”, a troškove prevoza do aerodroma i ishrane u toku obuke snosiće kandidati koji budu odabrani.