U toku je polaganje prijemnih ispita za upis učenika u umetničke škole i specijalizovana odeljenja gimnazija, koje će trajati do 19. maja. Ove godine je na raspolaganju 4.928 mesta, a prijavljeno je oko 7.200 kandidata.

- Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola počeli su 10. maja. Organizuju se radi provere posebnih sklonosti potrebnih za upis u umetničke, baletske, muzičke škole, specijalizovana odeljenja gimnazija širom Srbije i specijalizovane gimnazije - filološku, sportsku, matematičku - i trajaće do 19. maja, rekao je za Tanjug Miodrag Savović, rukovodilac Grupe za srednje opšte i umetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja mesta za upis u srednju školu, za gimnazijsko obrazovanje planirano je 24,2 posto mesta, odnosno 17.524 učenika će moći da upiše gimnazije.

Od ovog broja, dodao je Savović, za specijalizovana gimnazijska odeljenja planirano je 3.132 mesta, što je skoro 18 posto svih gimnazijskih mesta.

- U umetničkim školama i odeljenjima planirano je 1.796 mesta. Ove godine đacima je na raspolaganju 4.928 mesta za sve učenike koji žele da upišu ove škole, a prijavljeno je oko 7.200 kandidata, naveo je on.

Savović je napomenuo da završni ispit polažu svi učenici osmog razreda na kraju školske godine, koji se takođe približava, a pripreme, kako je naveo, teku po planu.

- Održan je probni završni ispit, a učenici su imali priliku da se upoznaju sa procedurama i provere svoje znanje pred održavanja završnog ispita koji je planiran za 17, 18 i 19. jun, rekao je Savović.