Svakome se desilo da dok popravlja stvari po kući ispusti čekić, ispadne mu šrafciger ili obori torbu sa alatom. Kada, međutim, popravljate nešto u svemiru, to znači da možete da se oprostite sa alatom, mada ćete da zabavite neke astronome koji će, dok budu posmatrali noćno nebo, primetiti čudan objekat.

- Mesec, Mars, Saturn, torba sa alatom, Jupiter… Ček, ček. Šta bi ono, verovatno će biti reakcija astronoma kad ubuduće budu gledali u noćno nebo i vide čudnu torbu kako kruži oko Zemlje.

Razlog toga su Jasmin Mogbeli i Moral O'Hara koje su 1. novembra izašle van Međunarodne svemirske stanice da obave popravke kada im je ispala torba sa alatom.

Njih dve su popravljale mehnizam koji omogućava solarnim panelima da prate položaj Sunca i okreću se prema njemu.

- Tokom popravke, jedna torba sa alatom je izgubljena. Pomoću spoljnih kamera je uočena, ali pošto je procenjeno da ne predstavlja rizik po stanicu, torba će najverovatnije ostati da pluta u svemiru i zajedno sa stanicom se okreće oko Zemlje, navode iz Nase.

Bela torba je iznenađujuće blještava i posmatrači bi mogli da je spaze sa dvogledom. NJena vizuelna magnituda je šest, što je čini malo manje svetlom od Urana.

Da bi spazili torbu, posmatrači treba da nađu Međunarodnu stanicu, treći po blještavosti objekat na noćnom nebu. Torba će se kretati dva do četiri minuta ispred stanice.

Japanski astronaut Satoši Furukava spazio je prošle nedelje dok je preletala iznad planine Fudži.