Nova džinovska jahta osnivača Amazona Džefa Bezosa konačno je porinuta, ali bez potrebe za rasklapanjem istorijskog mosta De Hef. Umesto toga, megajahta je delimično rasklopljena i odšlepana do drugog brodogradilišta bez ogromnog jarbola.

Jahta pod imenom Y721 već godinama se gradi u Roterdamu, a jedan od najbogatijih ljudi u istoriji moraće na nju da sačeka još nekoliko meseci.

Tokom izrade, firma Oceanco najavila je da će jarboli jahte, koji je između ostalog čine najvišom jahtom na svetu, biti previsoki da bi prošli ispod mosta Koningshaven i da će istorijski most morati da bude rasklopljen. Zvaničan zahtev za to naišao je na izuzetno negativne reakcije lokalnog stanovništva koje je najavilo proteste i da će jajima dočekati prolazak Bezosove jahte.

Poznat kao i De Hef, nekadašnji železnički most je deo istorijskog nasleđa Holandije. Teško je oštećen u Drugom svetskom ratu i jedan je od simbola grada. Pre pet godina je renoviran, a gradski savet obećao je građanima da više nikada neće biti rasklapan. Zbog toga su gradske vlasti pre par meseci odbile Bezosov zahtev.

Izgleda da je postojao i drugi način. Jahta Y721 sredinom prošle sedmice isplovila je iz brodogradilišta bez jarbola, a do drugog brodogradilišta odvukla su je tri tegljača.