Sud u Kaliforniji odbio je da odbaci tužbu koju je protiv Netfliksa podnela bivša prvakinja sveta u šahu Nona Gaprindašvili, pa će advokati te platforme u sudnici morati da dokažu da u seriji „Damin gambit” nije oklevetana jedna od najboljih šahistkinja u istoriji.

Tužba je usledila zbog toga što je u izuzetno popularnoj i gledanoj seriji rečeno da Gaprindašvili nikada nije igrala šah protiv muškaraca, iako je veoma lako pronaći podatke da je ona do 1968. godine, na koju se odnosi serija, igala protiv čak 59 šahista.

Njeni advokati su u tužbi naveli da su joj kreatori serije na taj način „ukaljali ličnu i profesionalnu reputaciju”, a tvrdnju da nije igrala protiv muškaraca su okvalifikovali kao „seksističku i omalovažavauću”, preneo je Varajeti.

Netfliks je tražio da sud odbaci tužbu, tvdeći da Prvi amandman kreatorima daje široku umetničku slobodu, a naveli su i da „nijedan razuman gledalac spornu tvrdnju ne bi shvatio kao iznošenje činjenice“, jer je očigledno da se radi o izmišljenm likovima.

Pored toga, ocenili su i da bi milioni gledalaca morali dobro da poznaju sovjetski šah iz šezdesetih godina prošlog veka da bi razumeli da se radi o navodnoj kleveti.

Sudija Virdžinija Filips se s tim nije složila i zaključila je da Gaprindašvili ima sasvim uverljive argumente da je oklevetana, kao i da dela sa fiktivnim likovima nisu oslobođena optužbe za klevetu, ukoliko se u njima omalovažavaju stvarne ličnosti.

Činjenica da se u seriji govori o fiktivim likovima ne oslobađa Netfliks odgovornosti za klevetu, ukoliko su prisutni svi elemeti klevete, zaključila je Filips.