Nemački automobilski gigant Folksvagen izvinio se zbog rasističke reklame za novi Golf, u kojoj tamnoputi muškarac gleda novi žuti automobil, a potom ga bela ruka podiže i sklanja.

Radi se o reklami za novi Golf koju je Folksvagen promovisao putem društvenih mreža. U njoj se vidi osoba crne rase kako gleda novog Golfa. U jednom trenutku ga hvata bela ruka, dovodi pred vrata restorana i gura unutra.

A da stvari budu gore, restoran se zove „Petit Colon”, što u prevodu znači „maleni kolonista”, piše britanski BBC. Ne treba napominjati da je Nemačka bila jedna od zemalja koje su kolonizovale pojedine delove Afrike.

Folksvagen se prvobitno branio i opovrgavao optužbe te je na kraju pod pritiskom javnosti povukao reklamu i oglasio se saopštenjem:

- U potpunosti razumemo gađenje i bes koje je izazvao video. Jasno je da je pogrešan i neukusan. Snažno se distanciramo od videa i iskreno izvinjavamo.

Nakon toga je Folksvagen ponovio svoj stav o nultoj toleranciji na rasizam, diskriminaciju i ksenofobiju te obećao temeljnu istragu.