Porota Federalnog suda u Delaveru proglasila je krivim sina američkog predsednika Džoa Bajedna, Hantera za tri krivična dela koja se odnose na kupovinu i posedovanje oružja u periodu dok je bio zavisnik od krek-kokaina.

Sud je saslušao svedočenja nekoliko žena o borbi Hantera Bajdena sa drogom, njegovu bivšu suprugu Ketlin Bule, bivšu devojku Zoi Kestan i Hali Bajden, udovicu njegovog brata Boa Bajdena, sa kojom je Hanter Bajden bio u romantičnoj vezi tokom perioda kada je posedovao oružje, prenosi CBS Njuz.

Ona je svedočila da je Hanter Bajden koristio drogu u oktobru 2018. godine kada je i kupio oružje, a tužioci su pokazali poruke iz kojih se zaključuje da je „spavao u kolima i pušio kokain”.

Hanterova ćerka Naomi Bajden, koju je pozvala odbrana, svedočila je da joj krajem oktobra 2018. godine otac „delovao odlično” i izjavila je da nije primetila nikakvu drogu kada je pozajmila njegovo vozilo.

Međutim, ona je potvrdila da se njen otac „borio sa zavisnošću”, rekavši da su stvari postale gore kada je umro Hanterov brat Bo Bajden.

Hanter Bajden je optužen za nelegalnu kupovinu i posedovanje oružja u periodu dok je bio zavisan od kokaina, što je u suprotnosti sa federalnim zakonom koji zabranjuje korisnicima ilegalnih droga da poseduju oružje.

Tužilaštvo tvrdi da je sin predsednika lagao da ne koristi narkotike na formularu Agencije za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive koji je morao da popuni u trenutku kada je kupovao revolver i municiju 12. oktobra 2018. godine u prodavnici oružja u Vilmingtonu.

Hanter Bajden je posedovao pištolj Colt Cobra 38 sve dok oružje nije pronašla Hali Bajden u njegovim kolima i bacila ga u kantu za smeće ispred prodavnice prehrambenih proizvoda.