Panevropska stranka „DiEM25” grčkog političara Janisa Varufakisa saopštila je da je on pokrenuo tužbu protiv države Nemačke jer su mu je zabranjen ulazak u tu državu 12. aprila, kada je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu.

U saopštenju se navodi da je, posle zahteva Varufakisa za obrazloženje o zabrani ulaska u Nemačku, ta država odbila da odgovori, pozivajući se na „nacionalnu bezbednost”.

 - Imajući u vidu ovo jasno kršenje nemačkih i evropskih zakona... Varufakis vodi nemačku vlast na sud zbog kršenja njegovih osnovnih prava i klevete, navodeći njegovu nameru da se žali, ako bude potrebe, i evropskim sudovima, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sudu u Nemačkoj predata dokumenta koja ga podsećaju da je Varufakis trebalo da govori na javnom događaju koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija „Jevrejski glas za mir”, što čini „optužbe o antisemitizmu besmislenim” u slučaju policijske zabrane tog događaja.

U saopštenju se napominje da je nemačka država, pozivanjem na nacionalnu bezbednost „opravdala svoje približavanje totalitarizmu” i „raspustila vladavinu prava i najvažniji principt EU - slobode građana na kretanje i politički angažman”, prenosi Tanjug.