Nezadovoljni šokantnim ekonomskim planovima novoizabranog predsednika Havijera Mileija, Argentinci su izašli na ulice Buenos Ajresa na poziv najvećeg i najuticajnijeg opozicionog radničkog sindikata u zemlji.

Štrajk u Buenos Ajresu je organizovan zbog nezadovoljstva oštrim ekonomskim reformama i merama štednje koje je uveo predsednik Milei obećavajući da će stabilizovati nacionalnu ekonomiju uzdrmanu inflacijom od 211 odsto i velikim dugovanjima, prenosi Rojters.

Štrajk je organizovan u koordinaciji moćnog krovnog sindikata Opšta konfederacija rada (CGT) u jeku razmatranja dva velika reformska poteza predsednika Mileija: predloga omnibus zakona i tzv. predsedničkog mega-dekreta o deregulaciji ekonomije.

- Prvi rez koji ova vlada pravi je rez na štetu radnika. Njihova reforma rada ima za cilj da ukine radnička prava, izjavio je na glavnom događaju u centru Buenos Ajresa Pablo Mojano, lider moćnog sindikata kamiondžija.

Iako štrajk direktno utiče na sektore transporta, bankarstva, zdravstva i javnih službi, Mileijeva vlada je obećala da neće odstupiti od svojih reformskih planova.