1599. - Rođen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV (portreti članova kraljevske porodice, „Predaja Brede”, „Venera sa ogledalom”).

1606. - Rođen je francuski dramski pisac Pjer Kornej. Jedan je od najznačajnijih predstavnika klasicizma u evropskoj književnosti, a njegova drama „Sid” smatra se prvom velikom dramom francuskog klasicizma.

1683. - U Oksfordu, u Engleskoj otvoren je prvi javni muzej u svetu Ešmolien.

1799. - Rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin. Pesnik buntovnog duha često je bio na udaru cenzure, a zbog stihova posvećnih slobodi prognan je iz Moskve na jug Rusije. Umro je u 38. godini od rana zadobijenih u dvoboju s jednim francuskim avanturistom („Evgenije Onjegin”, „Kućica u Kolomni”, „Pikova dama”).

1871. - Nemačka je anektirala Alzas, nakon poraza Francuske u francusko-pruskom ratu.

1875. - Rođen je nemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih nemačkih i svetskih književnika u 20. veku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. („Budenbrokovi”, „Čarobni breg”, „Smrt u Veneciji”, „Mario i mađioničar”)

1903. - Rođen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, koji je u svom delu spojio elemente folklorne muzike Jermenije sa savremenom evropskom muzikom („Igra sablji”, „Gajane”).

1933. - U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

1944. - Savezničke snage u Drugom svetskom ratu iskrcale su se u Normandiji u najvećem desantu u istoriji, nazvanom D-Day.

1949. - Objavljena je knjiga Džordža Orvela „1984”, vizija sveta kojim vlada Veliki Brat.

1954 - Prenosom manifestacije Festival cveća iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

1961 - Umro je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, začetnik kompleksne psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno.

1967. - Egipat je zatvorio Suecki kanal, dan posle izbijanja izraelsko-arapskog rata.

1972. - U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji je poginuo 431 rudar.

1981. - U najtežoj nesreći u istoriji železnice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog voza iskliznulo iz šina i palo u reku Kosi u državi Bihar u Indiji.

1982. - Izrael je počeo invaziju Libana u nastojanju da istera pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije.

1995. - U Južnoj Africi je ukinuta smrtna kazna.

2003. - Žena, bombaš samoubica, usmrtila je sebe i još najmanje 17 ljudi, ulazeći u autobus u ruskoj republici Osetija, koja se graniči sa Čečenijom.

2003. - UN i Kambodža potpisale su ugovor o formiranju specijalnog suda u kome che se suditi vođama koji su 70-tih godina izvršili genocid nad Crvenim Kmerima.