Pisaća mašina iz tridesetih godina prošlog veka Agate Kristi i rukopis njenog poslednjeg romana o inspektoru Herkulu Poarou, koji je decenijama čuvan u trezoru banke, biće izloženi na Kembridžu.

U pitanju je izložba koja se bavi „mračnim tajnama u srcu kriminalističke fantastike”.

Na naslovnoj strani izbledelog i krhkog rukopisa nalazi se naslov knjige „Zavesa” ispisan velikim slovima i rukom Agate Kristi, zajedno sa njenim imenom i adresom Grinveh Haus u gradiću Devonu na jugozapadu Engleske, prenosi portal Frans 24.

- Napisala ga je kao poklon svojoj ćerki Rozalindi. Kako je ona to objasnila, napisala je nešto što će razveseliti Rozalindu kada se vrati sa sahrane, izjavila je kustoskinja izložbe i spisateljica krimi romana Nikol Apson.

Navodno poslednja Poaroova avantura, u kojoj legendarni belgijski detektiv umire, napisana je ranih četrdesetih godina tokom Drugog svetskog rata s ciljem da se objavi u slučaju da Agata Kristi ne preživi rat.

- Tada ništa nije bilo garantovano, ali Agata Kristi je napisala još mnogo romana sa Poaroom pre nego što je umrla 1976. godine, rekla je Apson.