Smatraju ga jednim od najpopularnijih sportista na planeti, iako već 20 godina ne igra košarku. Šest pari patika Majkla Džordana prodato je na aukciji u Njujorku u Aukcijskoj kući „Sotbi”, za osam miliona dolara.

Naime, prodato je 6 pari „Air Jordan” patika, po jedna iz finalnih utakmica šampionske serije 1991, 1992, 1993, 1996, 1997. i 1998. godine.

Kako je istakao Bram Vaktert, predstavnik Aukcijske kuće „Sotbi”, ovo je podsetnik na trajni uticaj Majkla DŽordana na svet sporta i opipljivi artefakt njegovog statusa košarkaške legende.

Aukcijska kuća nije otkrila ime prodavca, ali je rekla da je reč o „privatnom američkom kolekcionaru” koji je kupio Jordan patike od dugogodišnjeg izvršnog direktora Čikago Bulsa.

- Džordan je prvi put poklonio svoje patike klubu posle prvenstvene utakmice 1991. godine i od tada je nastavio da to čini svake godine, navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Petostruki MVP lige i dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje, Džordan je bio toliko izuzetan igrač da ga je bivši komesar NBA Dejvid Stern 1992. nazvao „standardom po kome se meri košarkaška izvrsnost”.