Elena Manigeti i Rajan Ozborn su 2017. godine odlučili na ono što mnogi sanjaju - napustili su posao, kupili brodom i odlučili da pođu na put oko sveta, piše BBC. Oni su zamolili svoje porodice da ostanu u kontaktu, ali uz pravilo da nema loših vesti.

Par, koji je živeo u Mančesteru, prošlog je meseca putovao preko Atlantskog okeana od Kanarskih ostrva do Kariba dok se, za njih nepoznat, virus korona širio svetom.

Posle 25 dana na moru i sa malo komunikacije sa spoljnim svetom, par je sredinom marta planirao da pristane na malom ostrvu. Međutim, kad su uspeli da uhvate telefonski signal, shvatili su da je ostrvo zatvoreno i da je svet zahvatila pandemija za koju oni nisu znali.

 Elenina porodica je, inače, iz Lombardije, italijanske regije koja je najgore pogođena virusom.

Oni su ispričali da su prvo pokušali da se usidre na Karibima, ali kada su stigli otkrili su da su sve granice zatvorene. Par je potom planirao da putuje do Grenade i kada su došli na područje na moru gde je signal 4G bio dovoljno dobar, shvatili su šta se dešava i koliko se epidemija proširila.

- Naša prijateljica je već bila u Sent Vinćentu i uspeli smo da stupimo u kontakt sa njom, ali nam je ona rekla da će nam biti odbijen ulazak jer sam italijanska državljanka, iako mesecima nisam bila u Italiji", kaže Elena.

 Na svu sreću, par je, zahvaljujući GPS signalu mogao da dokaže kuda je putovao i da mesecima nije bio u Italiji.

- Kada smo se usidrili, pozvala sam oca i on mi je rekao da ne paničim. Poslao mi je tekst Njujork tajmsa o našem gradu i bila sam šokirana, ispričala je Elena.

Ona i Rajan su trenutno na sigurnom, u Sent Vinćentu, ali brinu jer ne znaju koliko će tu moći da ostanu. Cilj im je da ponovo zaplove pre nego što u junu počne sezona uragana, ali znaju da su države zatvorene zbog epidemije.

- U sendviču smo između sezone uragana i virusa", kaže Elena.