Komad stene sa misterioznim oznakama star 4.000 godina izgleda da je mapa koja vodi ka blagu, a arheolozi ga sada koriste da lociraju drevne lokalitete na severozapadu Francuske. Takozvana Sen Belek ploča je najstarija evropska mapa otkrivena pre dve godine, a naučnici od tada pokušavaju da razumeju oznake na njoj.

- Koristeći mapu pokušavamo da pronađemo arheološke lokalitete. To je sjajan pristup i nikada nismo radili tako nešto, kaže profesor sa Univerziteta Zapadne Bretanje, Ivan Paje.

Drevni lokaliteti se u današnje vreme najčešće otkrivaju korišćenjem napredne radarske tehnologije, fotografisanjem iz vazduha ili slučajno u velikim gradovima kada građevinski radovi naiđu na njih.

- Ovo je mapa za blagom, navodi Paje, ali njegov tim je tek počeo sa lovom.

Drevna mapa prikazuje područje dimenzija 30 sa 21 kilometrom, a moraće da pregledaju celu teritoriju i da detaljno prouče oznake na ploči – posao koji bi mogao da traje 15 godina.

Paje i njegov kolega Klement Nikolas bili su deo tima koji je otkrio ploču 2014. godine, odnosno ponovo otkrio jer je prvobitno pronađena 1900. godine ali tada niko nije shvatao njen značaj.

Francuskim stručnjacima pridružile su se kolege iz drugih institucija i zemalja u dekodiranju misterije.

- Bilo je nekoliko ugraviranih simbola koji su odmah mogli da se razumeju, kaže Paje.

Na izbočinama i linijama ploče mogle su se prepoznati reke i planine u području Bretanje oko 500 kilometara zapadno od Pariza. Poredeći sa modernim mapama utvrdili 80 odsto podudarnosti.

- I dalje moramo da identifikujemo sve geometrijske simbole i značenje koje ide sa njima, dodaje Nikolas.

Na ploči se nalazi sitne rupe za koje stručnjaci misle da upućuju na grobnice, naselja i geološka nalazišta. Otkrivajući njihovo značenje dovelo bi do otkrića velikog broja lokaliteta.