Više od 30.000 bronzanih novčića koji datiraju iz četvrtog veka pre nove ere pronađeno je kod obale Sardinije, što je jedno od najvažnijih numizmatičkih otkrića poslednjih godina.

Novčiće je pronašao ronilac koji je otkrio „komadiće metala” u plitkoj vodi u blizini grada Arčazena, a ispostavilo se da su to folisi, odnosno rimski bronzani ili bakarni novčići koji su se nakon podele Rima koristili i kao valuta u Vizantiji, preneo je CNN.

Na osnovu njihove zajedničke mase, italijansko Ministarstvo kulture je saopštilo da je pronađeno imeđu 30.000 i 50.000 novčića, kao i da su svi novčići „izvanredno dobro očuvani”, pošto je samo četiri novčića oštećeno, ali su i pored toga čitljivi.

Kovanice datiraju iz perioda od 324. do 340. godine pre nove ere, a proizvele su ih kovnice novca širom Rimskog carstva.

- Pronalazak naglašava bogatstvo i važnost arheološkog nasleđa koje naše morsko dno, kojim su prolazili ljudi i roba tokom čitave istorije, i dalje čuva, rekao je generalni direktor Ministarstva za lokalna arheološka i umetnička pitanja Luiđi La Roka.