Arheolozi veruju da su otkrili jedan od izgubljenih egipatskih hramova sunca, koji datira iz sredine petog veka pre nove ere. Na lokalitetu su pronađeni posmrtni ostaci zakopani ispod drugog hrama u Abu Gurabu, oko 19 kilometara južno od Kaira.

Otkriće Masimilijana Nucola, docenta egiptologije na Institutu za mediteranske i orijentalne kulture u Varšavi i njegovog tima predstavljeno je u emisiji „Izgubljeno blago Egipta” na National Geographic.

Još 1898. godine, arheolozi koji su radili na tom lokalitetu otkrili su hram sunca faraona Nusera, koji je vladao Egiptom između 2400. i 2370. godine pre nove ere.

Nova otkrića objavljena tokom nedavne emisije sugerišu da je izgrađen na vrhu ostataka još jednog sunčevog hrama.

 - Arheolozi iz 19. veka iskopali su samo mali deo ove zgrade od opeke i blata ispod kamenog hrama Nusera i zaključili da je ovo bila prethodna faza izgradnje istog hrama, rekao je Nucolo za CNN. Sada njegovi nalazi pokazuju da je ovo bila potpuno drugačija zgrada, podignuta pre Nusere.

Među nalazima su pečati s ugraviranim imenima kraljeva koji su vladali pre Nusere, a koji su se nekada koristili kao čepovi za tegle, kao i baze krečnjačkih stubova, koji su bili deo ulaznog trema i krečnjačkog praga.

Originalna konstrukcija bila je u potpunosti napravljena od cigli od blata, rekao je Nucolo, čiji je tim takođe pronašao desetine netaknutih tegli piva tokom iskopavanja.

Spomenik od cigle i blata „bio je impresivne veličine”, rekao je Nucolo, ali ga je Nusera ritualno uništio kako bi izgradio svoj hram sunca.

Dok su ovi hramovi bili posvećeni kultu boga sunca Ra, kralj je legitimisao svoju moć kroz hram i predstavljao se kao jedini sin boga sunca na Zemlji, rekao je on.

Istorijski izvori sugerišu da je ukupno izgrađeno šest ovakvih hramova, ali samo dva su prethodno otkopana.