Od naredne godine, turisti koji žele u Veneciju, moraće da plate dnevnu ulaznicu po ceni od pet evra. Vlasti Venecije regulisale su odluku o naknadi za ulazak u jedan od najposećenijih italijanskih gradova i okolnim manjim ostrvima Lagune, piše RTS.

Nakon višegodišnje polemike, grad je odlučio da uvede ulaznicu za posetu Veneciji, kako bi se usporio priliv turista u određenim periodima godine. To će, kako veruju gradske vlasti, pomoći da stanovnici imaju mirniji i kvalitetniji život.

- Naš cilj je da objasnimo ljudima da postoje određeni dani u kojima zaista nije preporučljivo posetiti Veneciju koja ostaje otvorena za sve no potrebno je omogućiti bolji kvalitet života stanovnicima a turistima posetu koja može da im pruži veće emocije, rekao je Simone Venturini, savetnik za turizam Venecije.

U praksi to znači da će od plaćanja ulaznice biti izuzeti svi koji žive i rade u Veneciji, a kartu će morati da plate osobe starije od 14 godina koje žele da posete grad na samo jedan dan. Osobe koje borave u smeštajnim objektima na teritoriji opštine Venecija, oni koji žive u regionu Veneto, studiraju, osobe koje su tu na lečenju ili učestvuju u sportskim dešavanjima, kao i supružnici i rođaci ljudi koji žive u Veneciji, kartu neće plaćati. Neki od njih, kao stanovnici regiona, ipak će morati da rezervišu ulaznicu na određenom portalu koji je u pripremi.

Cilj blagog ograničenja posete Veneciji, jeste obeshrabrivanje dnevnog turizma, naročito u vreme takozvanih prazničnih dana i letnjih i prolećnih vikenda. Testiranje primene nove oduke će biti započeto u proleće iduće godine u trajanju od 30 dana.